Lantaren Venster

Description: 

LantarenVenster kent een rijke historie sinds 1949 als theater voor film, dans, theater en muziek aan de Gouvernestraat. In oktober 2010 opende LantarenVenster met film en muziek haar deuren op de nieuwe locatie op de Kop van Zuid in Rotterdam. Een prachtgebouw aan de Otto Reuchlinweg 996 op de Wilhelminapier, mooi gelegen aan de Rijnhaven, tegenover Las Palmas en naast de Montevideo. Aan de voet van de hoogste woontoren van Nederland: New Orleans. Tussen de klassieke havenpanden en de moderne hoogbouw, in de haven naast de schepen. Typisch Rotterdams.

Uiteraard komt het publiek naar LantarenVenster vanwege de kwaliteit van de film- en muziekprogrammering. Maar op de Wilhelminapier is een bezoek aan LantarenVenster meer dan uitsluitend een bezoek aan een goede film of concert. De locatie met het café-restaurant, de ambiance, prachtige uitzicht en de mensen: dit alles bij elkaar maakt een bezoek aan LantarenVenster een bijzondere culturele ervaring.LantarenVenster is en blijft de plek om de actuele auteursfilm en wereldcinema te zien, terug te gaan in de tijd met klassieke films, verrast te worden door documentaires en voor kinderen vele goede kinderfilms.

Het filmprogramma van LantarenVenster biedt elke week een gevarieerd overzicht van de nieuwste premières die in Nederland worden uitgebracht. Met een programma van de niet-westerse en voornamelijk Europese kwaliteitsfilm, vertoont LantarenVenster een aanbod dat doorgaans niet in de reguliere bioscopen te zien is.

Naast premières vertoont LantarenVenster iedere week diverse ‘specials’ als klassiekers, documentaires, zwijgende films met muzikale begeleiding, themaprogramma’s en volwassenen educatie. Ook draaien er Nederlandse familiefilms en prachtige jeugdfilms van over de hele wereld. En zijn er festivals als Camera Japan, het Architectuur Film Festival Rotterdam en het Internationaal Film Festival.

Buiten het reguliere filmprogramma is LantarenVenster ook gastheer voor een aantal filmclubs die hun eigen filmprogramma in samenwerking met LantarenVenster in ons theater uitvoeren.

LantarenVenster is onderdeel van het Europa Cinemas Network, ter ondersteuning van de Europese film.

In de muziekprogrammering staat jazz centraal. LantarenVenster wordt hét jazzpodium van de stad Rotterdam en de regio Midden en Zuid Nederland, met een programmering die jongeren en ouderen aanspreekt. Moderne jazz, world jazz, mainstream, vocale jazz, nujazz en funkjazz zijn genres uit de programmering. Naast jazz wordt er op de nieuwe locatie ook aantal popconcerten geprogrammeerd en is er ook aandacht voor wereldmuziek, blues en singer/songwriters.

Op popgebied is er de link met een roemrucht verleden. In de jaren zeventig en tachtig speelden groepen als Talking Heads, Simple Minds, Level 42, Sex Pistols, Nick Cave, U2, Depeche Mode, UB40, Dire Straits, John Hiatt en Elvis Costello and the Attractions op het voormalige podium aan de Gouvernestraat.

De muziekprogrammering stijgt van 40 naar 100 concerten per jaar. Het genre jazz zal ruim worden geïnterpreteerd en is vergelijkbaar met de programmering van bijvoorbeeld het North Sea Jazz festival of het Bimhuis.

In de programmering blijft LantarenVenster op zoek naar moderne en vooruitstrevende programmering van de top van de Rotterdamse, Nederlandse en Internationale jazz, ingebed in een gevarieerd programma aanbod waarin de grenzen van de jazz opgezocht zullen worden en er ook ruimte is voor andere genres.

Daarnaast is er aandacht voor jong talent. LantarenVenster brengt een kwalitatief hoogstaand programma en streeft ernaar toonaangevend te zijn. Beroemde artiesten als Herbie Hancock, Jan Garbarek, Wayne Shorter, John Zorn, Brad Mehldau, Joshua Redman en Branford Marsalis traden in het recente verleden al op.

Wilt u het LantarenVenster programma digitaal ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrieven jazz en/of film.

Related news

Related clubs